Home Algemeen Grondanalyse
Grondanalyse

Grondanalyse

0
3

Bemest op maat, voor het beste resultaat

Net als een mens moet ook een plant goed eten om te kunnen groeien en vruchten te kunnen maken. Om de planten het beste dieet te kunnen aanbieden is het nodig te weten wat er al aan voeding in de grond aanwezig is. Dit kan door middel van een grondanalyse.

Het AVVN – de landelijke organisatie voor hobbytuinders –  biedt tuiniers de mogelijkheid grondmonsters te laten analyseren. Het AVVN is hiervoor een samenwerking aangegaan met Relab den Haan, een laboratorium dat ook analyses uitvoert voor de professionele tuinbouw.

Meten is weten

Na analyse van de grond weet u precies hoeveel stikstof (N), fosfaat (P), kalium (K) en magnesium (Mg) er in de grond aanwezig is. Ook de zuurgraad (pH) van de grond is dan bekend. Cees van der Zon, volkstuinder in hart en nieren en tevens teeltvoorlichter in de professionele (glas)tuinbouw, is blij dat AVVN deze service aanbiedt. “Je kunt eigenlijk alleen een goede bemesting uitvoeren als je weet wat er nog / al aan voedingselementen in de grond zit. Ik werk in de professionele glastuinbouw en daar doen ze wekelijks analyses. Nou is dat voor een amateurgrondteelt wat overdreven, maar eenmaal in de twee à drie jaar een grondanalyse laten uitvoeren is zeker aan te bevelen.”

Functie van de elementen

“De genoemde voedingselementen hebben allemaal hun eigen functie bij de groei van planten”, vertelt van der Zon. “Stikstof hebben de planten nodig voor de algehele groei. Het is echt een basiselement. Fosfaat gebruikt de plant bij het aanmaken van bloemen en wortels terwijl kalium vooral nodig is voor de vruchtontwikkeling. Het element magnesium is nodig voor de bladgroenkorrels en het zijn de bladgroenkorrels die zonlicht opvangen waardoor de suikeraanmaak, de bouwstoffen van de plant, plaats kan vinden. Erg belangrijke voedingselementen dus, legt Van der Zon uit. Daarnaast is de zuurtegraad (pH) van de grond van belang.

Een grondmonster nemen

Het najaar is bij uitstek de tijd om een grondmonster te laten analyseren. Dan is de oogst voorbij, de gewassen geruimd en de grond nog niet bevroren. In het vroege voorjaar kan het ook nog. Over de beste manier waarop het monster genomen wordt zegt Cees van der Zon het volgende: “Het is belangrijk dat het monster een goede afspiegeling is van het perceel dat je wilt bemonsteren. Daarom moet je verspreid over dat perceel beetjes grond verzamelen. De bovenste 5 cm moet je niet bemonsteren. In deze laag hopen overtollige zouten zich op en dat zou de uitslag vertekenen. Je schuift dus met een schepje eerst een beetje grond opzij en dan neem je naar beneden toe een beetje grond weg. Doe alle beetjes bij elkaar in een emmer, roer alles flink door elkaar en stop daarvan dan ongeveer 300 gram in een goed af te sluiten plastic zak.”

De procedure

Uw grondmonster stuurt u naar het AVVN, vergezeld van een  aanvraagformulier bemestingsadvies. Dit formulier kunt u vinden op de site van het AVVN: http://www.avvn.nl/userfiles/files/2010_aanvraagformulier_bemestingsadvies.pdf

(zie onder het kopje natuurlijk tuinieren). In het formulier vindt u ook de verdere instructie voor de  inzending. Een analyse kost € 60,00 (leden van aangesloten tuinverenigingen en abonnees op het vakblad voor hobbytuinders De Tuinliefhebber  krijgen korting en betalen slechts € 45,00.

Is uw grondmonster door Relab den Haan geanalyseerd, dan krijgt u van het AVVN de resultaten in de vorm van een eenvoudig verslag. Dit bestaat uit een tabel met daarin de gevonden gehaltes aan N, P K en Mg en de waarde van de pH. In die tabel staan tevens de bijbehorende normwaarden (streefwaarden). Zo is het heel makkelijk te zien of de gevonden waarden daarvan afwijken. Onder de tabel staat heel concreet aangegeven hoeveel kilo of liter van welke meststof bijgemest zou moeten worden.

AVVN is erg blij met de samenwerking met Relab den Haan en hoopt dat er veel gebruik van gemaakt zal worden. Een goede bemesting is uiteindelijk toch de beste basis voor een productief tuinseizoen.

 

 

Comment(3)

  1. Kan de aarde ook worden onderzocht op koper en arseen? Ik ben een moestuintje begonnen in mijn achtertuin, maar daar staan geïmpregneerde schuttingen en nou hoorde ik dat daar koper en arseen uitlekt en zodoende de bodem verontreinigt. Nu durf ik die groente niet meer op te eten.
    Als ik de aarde niet hierop kan laten onderzoeken, weet u dan waar het wel zou kunnen?

    Met vriendelijke groet,
    M. van Wijk

  2. IK heb een kas, en daar wil ik compost voor maken. De NPK verhoudingen die ik denk ideaal zijn ongeveer de waardes van GFT compost, oftewel 1,2/0,5/0,9. Het enige wat ik hoef te doen is de hoeveelheid compost te varieren, afhankelijk van de teelt, en als ik kali tekort kom, dat aanvullend bij te geven. Alleen hoe maak ik zo’n gestandaardiseerde compostformule?

LEAVE YOUR COMMENT

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close