Home Tuinaanleg Japanse en Oosterse tuinen
Japanse en Oosterse tuinen

Japanse en Oosterse tuinen

0
0

De Japanse tuin heeft in afwijking van alle tuinstijlen een heel eigen sfeer en serene uitstraling. Het belangrijkste gegeven hierin is misschien wel het ontbreken van symmetrie en de aanwezigheid van  ingetogen planten combinaties. Het geheel heeft een natuurlijke uitstraling en is een soort minimalistische kopie van een stukje landschap. Voor veel mensen is dit een reden om de stap te maken naar de aanleg van een Japanse of oosterse tuin.

Er is een steeds grotere behoefte bij de consument om na een hectische dag  tot rust te komen in een met weelderige begroeide Bamboe tuin met zijn altijd groene heuvels van bodembedekkers.

 

Hoofdelementen in Japanse en Oosterse tuinen:

In een Japanse tuin zijn er altijd drie elementen aanwezig nl.; Water, stenen en planten. Door het uitgebalanceerd  toepassen van deze drie elementen kan er een tuin ontstaan die rust, geborgenheid en sereniteit uitstraalt. In beginsel kunnen we de Japanse tuinen onderverdelen in drie hoofdgroepen oftewel tuinstijlen n.l.

* De klassieke Japanse tuin met vijver, waterval, beekje en weelderige beplanting.

* De Theetuin met zijn landschappelijke, kronkelige wandelpaadjes en theehuisje.

* De Zen-tuin met zijn in golven geharkte grindvlakten en uiterst zorgvuldig gegroepeerde rotsblokken.  Deze symboliseren de rivieren en meren met de bergen.

 

Alle belangrijke elementen in één oogopslag

Ook bij de hedendaagse, moderne vormgeving van woningen zijn de Japanse tuinen perfect in te passen. Het natuurlijke golvende lijnenspel van deze tuinen harmonieert goed met het moderne interieur. Het contrast tussen deze vormen maakt het geheel juist aantrekkelijk om te zien.

 

Vakkennis;

Om dit te bereiken moet er een gedegen en afgewogen ontwerp worden gemaakt dat aansluit bij de wensen van de bewoners of gebruikers van de tuin. Het is niet de bedoeling om een kopie te maken van een Japanse tuin en die bij de woning aan te leggen. Dit zou alleen maar leiden tot een onsamenhangende tuin bij de woning. De kracht van het ontwerp is om een balans te vinden tussen de vormgeving van de woning en de wensen van de gebruikers gecombineerd met de sereniteit en rust die een Japanse tuin in zich heeft. Dan alleen kunt u verzekerd zijn van jarenlang plezier van uw tuin en waarin u zich thuis voelt.

 

Gecultiveerde planten met harde elementen zorgen voor de juiste sfeer

Het is niet weggelegd voor elke tuinontwerper om alle facetten voor een goed ontwerp van uw Japanse tuin te vertalen of toe te passen. De ontwerper moet zich grondig  hebben verdiept in de oude Japanse cultuur om de toe te passen elementen te verweven met de bruikbare ruimte. Alleen een gespecialiseerd bedrijf die bekend is met deze tuinstijl kan u dat bieden.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Hoveniersbedrijf Holland Bonsai & Landscaping

www.hollandbonsai.nl

info@hollandbonsai.nl

LEAVE YOUR COMMENT

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close