Home Artikelen in beeld Oud gebakken klinkers
Oud gebakken klinkers

Oud gebakken klinkers

0
0

Een prachtige ondersteuning aan de oude gebouwen, landhuizen en tuinen zijn oud gebakken klinkers. Zij hebben hun uiterlijk, kleur en vorm te danken aan de velen jaren die ze al als bestrating hebben gefunctioneerd in straten en pleinen. Gebakken uit de klei van de Nederlandse rivieren en een typisch Nederlands bestratingsmateriaal. Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, maar iedere partij is uniek.

Herkomst en geschiedenis van oud gebakken klinkers

Eeuwen geleden werden deze oud gebakken klinkers al een voor een gemaakt met vormbakken. Klei afkomstig uit rivieren zoals de Waal, IJssel, Linge en Rijn. Omdat de stenen bij de verschillende steenfabrieken allemaal een eigen vorm hadden is de maat vernoemd naar de plaats van herkomst. Het bekende en prachtige waalformaatje komt daar dus vandaan. De klinkers werden gebruikt om de wegen te verharden om de verkeersstroom te bevorderen. Door het gebruik zijn de stenen versleten en hebben ze een warme kleurtint gekregen. De klinkers liggen nog op vele plekken in Nederland. Pleinen en straten worden leeggehaald en gevuld met beton en asfalt. De oude klinkers worden opgekocht door een aannemer voor verder gebruik.

Kleuren, maten en verkrijgbaarheid

De kleuren van de oude klinkers zijn voornamelijk rood, paars en geel(brons). Op elke plek van herkomst ligt een andere unieke partij. De partij heeft zijn naam dan ook hieraan te danken. Bijvoorbeeld: Partij rood/paarse klinkers Amsterdam of partij bonte mix (rood, paars & geel) Leidschendam.

Over het algemeen worden tegenwoordig nog maar een drietal maten gehanteerd. Dit zijn waal-, dik- en keiformaat. Vijf, zeven en tien centimeter breed, daarom ook wel vijf, zeven- en tienduimer genoemd. De lengte van de klinkers is allemaal gelijk ofwel twintig centimeter. De hoogte van de klinkers varieert, deze ligt is rond de acht of negen centimeter. De partij heeft zijn naam dan niet alleen te danken aan de kleur en herkomst, maar ook aan de maat. Bijvoorbeeld: “Partij oud gebakken waalformaat bonte mix Leidschendam” afgekort “oud geb. wf bonte mix Leidschendam“. Zie foto.

Bij aankoop van partijen is het belangrijk om de stenen te bezichtigen en niet van een foto te kopen. Dit in verband met kleur en kwaliteit. De klinkers kunnen losgestort, maar ook op pallets geleverd worden. U moet oppassen als u kiest voor losstorten, want dan komt er ook puin en veel zand mee. Daardoor kan ook de gewenste hoeveelheid flink afwijken. Bij elke partij zullen ook de halve steentjes meegeleverd worden. Soms worden alle halve in bigbags (m3) verzameld en als breuk verkocht.

 

Waarom oud gebakken klinkers

Gebakken klinkers blijven ten opzichte van betonnen producten mooi van kleur en geeft algen amper een kans om te hechten aan de steen. Hard gebakken stenen zullen niet groen worden en passen zich aan aan de omgeving. De historische steentjes geven een authentieke uitstraling en prachtig te verwerken met een fijne splitsoort van 2-6mm. De klinkers bieden stevigheid voor paden, terrassen en opritten, voor zowel de moderne als oud Hollandse tuin.

Bonte mix oud gebakken klinkers

 

Dit artikel is geschreven door:

LEAVE YOUR COMMENT

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close